MELODY
ッ TagBoard ッ ♥ Footstep here ♥
Ramadhan Tiba :)
Saturday, 13 July 2013 | 2 Minds ^^
Assalamualaikum w.b.t :)


   Ramadan tiba.. Ramadhan tiba ! :D

Selamat menyambut Ramadhan Muslims ! Hari nie dah 4 hari puasa.. sekejap sangat rase.. Tahun nie ramadhan kat Kuantan. Tapi raya ofcos Kemaman Idaman. HAHA ! haaa korang semua.. sape yang dah beli baju raya? Tema apaaa?? K sibuk je nak tauuu. Caring la ni kan?? ngee~

   Baru ni, act hari ni la, aku khatam satu novel ni Hlovate "Anthem" . seriously aku suka gilerr karya Hlovate nih. sempoi sangat ! *muka excited*. Thanks anis bagi aku pinjam.. Ada satu quotes ni kan aku suka sangat :-
Everyone has a past, Everyone lives a present , and , Everyone deserves a future
And macam mana dalam novel ni pasal culture shock ape semua.. Pasal Islam yang buat aku sendiri pun terfikir. Practical Muslim....... Kita hidup dengan title Islam but why perbuatan kite x selaras dengan landasan Islam yang sebenarnya? [ muhasabah diri sendiri jugak actually ] ' Action speaks louder than words '. Mengaku Islam tapi tak faham makna Islam sebenar..  Islam agama yang adil.. Islam tak kejam.. I'm trying to make myself better.. Sometimes aku fikir, sape aku nak judge orang even sometimes terlepas jugak amarah and rasa tak puas hati tu.. Tajuk Gen-Q pun ada "Berkatalah jangan Mengata". tapi, dah nama manusia tu, termakan jugak dek hasutan syaitan kan,? Astaghfirullah.. Dalam anthem tu pun ada sebut jangan cepat/melulu sangat marah,judge, sebab kita tak berada kat tempat dia, kita tak tau apa yang dia lalui. ala2 camtu lah kot yang dia sebut, ek? Banyak jugak lah yang Anthem tu Clorox aku.. Ececeyyy... hehe..... Taklaaaa...Just buat aku terfikir, kenapa kita nak terlalu salahkan, kenapa kita x usaha nak tlg someone or anybody yang perlukan pertolongan untuk berubah? kenpa kita terus letakkan pandangan, persepsi yang negatif? kenapa...kenapa.......kenapa.. Persoalan untuk diri aku jugak actually :')

            Seminar Kimia tadi seriously daebak.. Enjoy.. First thing cikgu tu sebut pasal molekul oksigen yang kite duk sedut hari2, nikmat Allah yang kita tak pernah or terlintas nak bersyukur kan? [akulah tuu] . Nikmat Allah bagi kita dapat bernafas and so on.. Isteri cikgu tu pun actually kembali ke fitrah yang sebenar, yang hakiki which is Islam.. Dulu she's Buddhist.. Cikgu tu cakap, besar tanggungjawab dia nak bimbing isteri dia dalam hal2 Islam.. Cara dia bimbing isteri die, k Cikgu Sweet ! hehe..

           Naaaaaa...... and one thing, balik kepada enthem tadi, aku suka this ayat :

If you feel ignorant and stupid, then find a way to learn. Dont curse those who are calling you ignorant and stupid. Find ways to prove them wrong. That, is satisfaction. Much more satisfying than cursing them all the way to hell and back
 Yes ! Atau boleh dikatakan jugak jangan cepat melatah. "Prove them Wrong" . Just remember this : Nothing can make you down when Allah lifts you up :D  Brsyukur lah pada-Nya yang kurniakan kita nikmat yang kadang kite x sedar. He [ Allah ] always with you wherever you are.. :D


Okay aasif jiddan, sorry, mianhae, maaf membebel panjang2. Btw, tak sabar nak raya ! eh? kesitu pulakk. hee~ suka dengar takbir raye :D

Okay sampai sini je coretan kita yang tak seberapa....Jal-ja !! Take care...

Yang baik datang dari Allah, yang buruk dari diri saya sendiri. Wallahua'lam :D



Thanks for reading :)


Older Post | Newer Post


Entries About Linkies Credits